Pachnąca indyjska kuchnia

Przyprawy w kuchni to podstawa. Aromatyczne potrawy smakują lepiej i nawet szczypta przypraw potrafi zmienić smak całego posiłku.

Garam masala – co to jest i skąd się wzięło?

garam masala

Garam masala to w dosłownym tłumaczeniu „gorące przyprawy”. To podstawa kuchni indyjskiej. Przyprawa garam masala zawiera w sobie takie przyprawy jak: kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, chili. Mieszanki tej używa się zawsze dopiero pod koniec, a nie w trakcie gotowania, a w przypadku niektórych przypraw nawet przez samym podaniem posiłku. Mieszanka przypraw jest bardzo wyrazista i ma charakterystyczny smak. Dawniej garam masala używana była do podwyższenia temperatury ciała, a także do poprawienia ogólnego samopoczucia.

Do czego używa się przyprawy garam masala?

Tej charakterystycznej przyprawy używa się do przyrządzania wszelkich specjałów kuchni indyjskiej. Stanowi ona na przykład dodatek dania rogan josh (mięsa pieczonego na maśle ghe). Nierzadko wykorzystuje się ją także do wszelkich mięsnych marynat, sosów, sałatek. Dodaje się również do murgh kari (kurczaka w specjalnym sosie). Garam masala to też nieodłączny dodatek orientalnych naleśników z farszem mięsnym. Szaszłyki drobiowe, pasztet z czerwonej soczewicy, kurczak tikka masala – to też potrawy, gdzie wykorzystuje się przyprawę. Można ją zakupić zarówno we wszelkich sklepach typu kuchnia świata, jak i większych marketach.