Jaką wybrać kawę – ziarnistą czy mieloną?

Poranna kawa pobudza do działania i ożywia. Możemy pić kawę tradycyjnie parzoną, espresso, cappuccino, z dodatkiem mleka, czy cynamonu. To jaką wybierzemy zależy wyłącznie od naszych upodobań. Wiele osób kupuje kawę ziarnistą, np. lavazzę.

Kawa ziarnista czy mielona?

kawa ziarnista LavazzaW sklepach możemy kupić kawę ziarnistą lub zmieloną. Jeżeli kupimy w ziarenkach to będziemy musieli je samodzielnie zmielić w domu. Kawa ziarnista lavazza czy też inna będzie świetnym wyborem jeżeli posiadamy automatyczny ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem. Ekspresy mają możliwość regulacji stopnia zmielenia kawy co znacznie wpływa na smak zaparzonego naparu. Więc jeżeli posiadamy taki sprzęt lub nawet ręczny młynek do kawy to dużo lepszym wyborem będzie kawa ziarnista. Natomiast jeżeli nie posiadamy – to kawa mielona.

Kawa 100% arabica

W sklepach spotykamy kawę ze składem arabika i robusta. Pierwsza z nich jest trudniejsza w uprawie, droższa, a zarazem szlachetniejsza. Różnice pomiędzy arabiką i robustą to także smak, aromat oraz zawartość kofeiny. Arabica ma około 60% więcej olejków zapachowych niż robusta. Dlatego kawa 100% arabica parzona w ekspresie będzie gęsta i oleista o wyraźnym smaku. Często spotkamy także kawy ze składem np. 50% arabica i 50% robusta. Przykładowo taki skład posiada kawa ziarnista lavazza z https://sklep.gkpge.pl/kawa-ziarnista-lavazza-qualita-rossa-1kg. Komponuje się ona idealnie z mlekiem i innymi dodatkami. Dobrze zaparzona ma głęboki i bardzo intensywny smak.