Jak parzyć japońską herbatę matcha?

Herbata matcha to sproszkowana zielona herbata, uważana za najzdrowszą zieloną herbatę na świecie. Zawiera mnóstwo aminokwasów oraz antyoksydantów wykazujących działanie antybakteryjne, antywirusowe, a także przeciwnowotworowe. Zapobiega także nadciśnieniu, chorobom serca i cukrzycy. Jednak aby w pełni korzystać z jej leczniczych właściwości, należy parzyć ją w odpowiedni sposób.

Jak prawidłowo parzyć herbatę matcha?

 

Potrzebne nam będą do tego odpowiednie akcesoria. Pierwszym z nich jest matchawan (niewielkie naczynie w kształcie miseczki). Matchę nakładać będziemy bambusową łyżeczką chashaku, natomiast ubijać bambusową miotełką chasen. Aby uniknąć grudek, warto przed zaparzeniem przesiać matchę przez sitko. Jeżeli nie mamy możliwości zakupu powyższych sprzętów, możemy zastąpić je zwykłą miską oraz łyżeczką. Zamiast miotełki skorzystajmy z pędzelka do golenia.

Płaską łyżeczkę Herbata matcha (https://www.krainaherbaty.pl/herbata-zielona/matcha) wsypujemy do miseczki, a następnie zalewamy odmierzoną ilością wody (150-200 ml) o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza (nie wrzątkiem). Zalaną matchę mieszamy miotełką aż proszek się rozpuści i uzyskamy na jej powierzchni pianę.

Poczuj energię i zrelaksuj się przy filiżance matchy!

 

Matcha ma działanie rozluźniające i odprężające. Dzieje się tak dzięki zawartej w niej L-teaninie. Należy wtedy wydłużyć czas parzenia herbaty do 5-8 minut. Udowodniono, że L-teanina ma działanie uspokajające, niweluje także stres. Ponadto jedna filiżanka matchy dostarcza naszemu organizmu taką samą dawkę kofeiny, co filiżanka kawy.